Škola orijentalnog trbušnog plesa Salome

Salome škola trbušnog plesa
Salome čarolija

Orijentalni trbušni ples

Orijentalni ples, poznat još i kao trbušni ples, je umetnost, jedan od najstarijih, najtežih i najlepših plesova koji budi najdublje emocije. To je egipatski ples i predstavlja mnogo više, duh i kulturu jednog naroda, za nas koji se njime bavimo, ljubav i stil života. Odlikuje ga senzualnost, elegancija i moć kontrole sopstvenog tela. Istorija orijentalnog plesa se prepliće sa mnogim mitovima o istom. Jedna od zastupljenijih teorija koja se vezuje za najstarije početke je da nastaje kao priprema ženskog tela za porođaj i uopšte ritualno slavljenje ženske plodnosti, da su ga majke prenosile na ćerke i da se plesao među ženama. Svakako, bavljenje ovim plesom ima brojne pogodnosti, jača i pokreće sve mišiće tela (ne samo stomaka, kako se veruje), i onih za koje niste ni znali na da ih imate. Specifičan način izolacije i kombinovanja raznih pokreta mišića je ono što mu daje posebnu lepotu. Poboljšava mentalno i fizičko zdravlje. Odličan je za kondiciju, oblikovanje i zatezanje tela.

Salome čarolija

Orijentalni trbušni ples

Ne postoji bolji način da upoznate sebe, zavolite svoje telo, ispoljite emocije i uživate u muzici od orijentalnog plesa. Budi kreativnost, samopouzdanje, poboljšava pamćenje, držanje a specifične vežbe disanja i istezanja, umiruju i vraćaju balans organizmu. Oslobodite se stresa uz ritmove istoka, na najlepši način. Ne postoje granice u smislu godina i oblika tela. Dakle, svako može plesati, u tome jeste suština, neguje ono najlepše- različitost. Nažalost, neretko se za ovaj ples vezuju mnoge negativne slike, veliki je broj predrasuda koje ga prate. Ovo pre svega dolazi iz neznanja, a i zloupotrebe od nedovoljno edukovanih plesačica. Dakle, ovaj ples nije erotski ples, namenjen zavođenju. Ne može biti vulgaran ples, nego plesačica. Kao i svaka profesija ima svoje dobre loše predstavnike ali se loše stvari zbog toga ne mogu generalizovati i pripisati jednoj ovako divnoj, bogatoj bajci kao što je orijentalni ples.

Salome škola trbušnog plesa
Salome škola trbušnog plesa
Salome čarolija

Program rada na času

Orijentalni ples je zahtevan i težak ples, zato mu treba pristupiti s posebnom pažnjom. Glavno pitanje svih devojaka na prvim časovima je: „Hoću li ja ovo ikada naučiti?“ Odgovor je da svako može, uz kontinuirani rad, naravno i detaljn pristup stavu, koracima, korišćenju mišića, muzici, teoriji, što je naš zadatak. Na prvim časovima uvežbavamo osnovni stav, položaj tela, disanje i bavimo se osnovnim pokretima. Kroz laganiju muziku, sporijim tempom te korake vezujemo u laganijim kombinacijama. Nakon dva meseca počinjemo sa početnom koreografijom, koja se obično radi na vesele, egipatske pop pesme, koje imaju jasan ritam, lak za praćenje. Zatim prelazimo na nešto teže, zahtevnije korake za koje je potrebna veće jačinu tela, pa nakon zagrevanja, radimo razne vežbe da bismo se pripremile kao i složenije vežbe istezanja, joge, baleta, da bismo povećale flexibilnost. Upoznajemo se s ritmovima, praćenjem darabuke i radimo drum solo kao drugu koreografiju. U drugoj godini, prelazimo na senzualnije pokrete, koje vezujemo elegantnim kretanjem, arabeskama i naravno znatno težim kombinacijama koraka koje zahtevaju još veću kontrolu tela, ravnotežu, jačinu, pa tome prilagođavamo vežbe na trenizima snage i kondicije. U drugoj godini, takođe, počinjemo da koristimo jedan od glavnih i najelpših rekvizita, veo. Detaljno obrađujemo, držanje vela, osnovne pokrete a zatim ih spajamo kroz koreografiju. Na trećoj godini, malo izlazimo iz elegancije, prelazimo na folklorne stilove (shaabi, saidi...) više se upoznajemo sa tradicijom i duhom egipatskog naroda kroz teorijska predavanja svakog stila, osnovne korake i koreografije. Zatim, u zavisnosti od napretka grupe, nastavljamo sa fuzijama (tango-oriental, flamenco oriental...), ostalim stilovima orijentalnog plesa, rekvizitima (krila, lepeze, led krila, sveće...) i složenijim koreografijama. Na našem godišnjem koncertu, u okviru festivala Waves of Orient, svako ima priliku da na sceni izvede sa grupom koreografije koje radimo kao deo redovnog programa na časovima, tokom godine, i pokaže svoj napredak.